۰

قهرمان‌پور: انتخابات‌ دومرحله‌ای‌شود وضع‌اردوغان‌ شکننده‌‌است

تاریخ انتشار
يکشنبه ۳ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۴۲
قهرمان‌پور: انتخابات‌ دومرحله‌ای‌شود وضع‌اردوغان‌ شکننده‌‌است
 خاورمیانه - یک کارشناس ارشد مسائل ترکیه وضعیت سیاسی و فضای انتخاباتی این کشور را برای خبرآنلاین بررسی کرده است.
 
زهره نوروزپور: صبح امروز به وقت محلی، مصادف با 24 ژوئن میلادی انتخابات ترکیه در سرتاسر کشور آغاز شده است. این انتخابات در حالی برگزاری می شود که مهمترین فرق آن با انتخابات ادوار گذشته ترکیه مساله تغییر قانون اساسی و افزایش اختیارات رئیس جمهوری است. قانونی که شخص اردوغان آن را به پارلمان ارجاع داد و با جنجال بسیار بالاخره تصویب شد. در همین حال شرایط داخلی ترکیه از لحاظ اقتصادی و اجتماعی نابسامان است؛ سقوط ارزش لیر و همین طور پاکسازی نهادها و بازداشت فعالان و روزنامه‌نگاران از مواردی بود که پس از کودتای نظامی در ترکیه حاکم شد. شرایطی که اردوغان در این کشور بنا کرد، صدای فعالان سیاسی و حقوق بشری را درآورده است. برخی ناظران معتقدند که پای اردوغان روی لبه تیغ است و پیروزی او بسیار ضعیف!
خبرگزاری خبرآنلاین انتخابات امروز ترکیه را با دکتر رحمن قهرمان‌پور کارشناس ارشد و پژوهشگر مسائل ترکیه بررسی کرده است که از نظر می‌گذرانید:

وضعیت اقتصادی ترکیه در سراشیبی سقوط است، ارزش لیر ترکیه به شدت کاهش یافته، روزگذشته در سکوت انتخاباتی نیز ارزش لیر باز هم پایین سقوط کرد، این وضعیت اقتصادی چه تاثیری در آرای اردوغان خواهد گذاشت؟
ترجمان و معنای انتخاباتی وضعیت اقتصادی اینگونه است که به قول معروف تنها متغیر و عامل تاثیر گذار بر رأی مردم مساله اقتصادی نیست. زمانی که رهبر سیاسی یا یک حزب عملکرد اقتصادی خوبی نداشته باشند مردم باید متقاعد بشوند که دلیل بروز بحران عملکرد آن رهبر سیاسی یا ان حزب بوده است تا به او رای ندهند. ممکن است برداشت مردم اینگونه باشد که این حزب در ایجاد بحران اقتصادی نقش چندانی نداشته است و بحران اقتصادی در سایر کشورها هم وجود دارد. بنابراین صرف وجود مشکلات اقتصادی نمی تواند باعث شکست آن نامزد یا پیروزی رقیب شود.
نکته دوم اینکه وقتی که یک مشکل اقتصادی به وجود می آید مردم نگاه میکنند که چه کسی میتواند این مشکل را بهتر حل کند؟ از این زاویه دو رقیب اصلی وجود دارد یکی رجب طیب اردوغان و دیگری محرم اینجه، در اینجا پیروزی با اردوغان است که سابقه خوبی در حل بحران اقتصادی دارد کسی که توانست کشور را از بحران اقتصادی سال 2000 و 2001  نجات دهد، اردوغان بود.
به این خاطر اردوغان حساب ویژه ای روی ذهنیت و برداشت مردم نسبت به حل مشکلات  اقتصادی باز کرده است. سابقه عملکرد او باعث شده است امیدوار باشد که از این طریق مردم را راضی کند که به او رأی دهند. کمپین انتخاباتی خودش هم عمدتا مبتنی بر نمایش توانمندی اقتصادی و مدیریتی اردوغان است. باید دید در آینده مردم ترکیه قانع می شوند که این بحران را محرم اینجه میتواند حل کند؟ یا هم چنان معتقد باشند تنها کسی که می تواند این بحران را حل کند اردوغان است. انتخابات امروز نشان خواهد داد که کدام دیدگاه عملی خواهد شد.
یک دلیل دیگر که ناظران انتخابات ترکیه روی آن مانور می دهند مساله داخلی ترکیه است. پاکسازی های گسترده، سرکوب روزنامه نگاران، وجود تئوری توطئه که هرکس با من نیست با گولن است، باعث شده که دموکراسی و آزادی بیان به پایین ترین حد ممکن برسد، این مسائل چه تاثیری در شکست یا پیروزی اردوغان خواهد گذاشت؟ با توجه به اینکه در انتخابات پارلمانی حزب اردوغان با ارای کمی و با اختلاف کمی با رقیب پیروز شد.
باید ببینیم که در انتخابات آزادی اجتماعی و مدنی و محدود کردن آن برای چه قشری از مردم مهم است؟ این نوع آزادی ها برای طبقه متوسط خیلی مهم است. طبقه متوسط در ترکیه خیلی میانه خوبی با اردوغان از همان ابتدای قدرت گرفتن او نداشته است و جز در مقاطعی به او رای نداده است. این درست است که اردوغان از لحاظ سیاسی فضا را بسته و بسیاری از افراد را در طیف مخالفین خود قرار داده است، اما به نظر می رسد پایگاه و بلوک اصلی اردوغان خیلی دغدغه ازادی حاکمیت قانون و  زیر سوال بردن استقلا قوه قضائیه را ندارد. به این خاطر بود که محرم اینجه یک هفته گذشته روی اورد به شعارهای اقتصادی برای طبقه پایین و اقشار ضعیف جامعه که به حزب عدالت و توسعه اردوغان رای می دادند. او  از بسته پیشنهادی کمک های مالی و ... در دولت آینده خودش در صورت پیروزی و کمک به اقشار حقوق بگیران ،معلمان و کارگران، و افزایش حداقل دستمزدسخن گفت.
کد مطلب : ۱۴۰۰۲۵
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

کلام امیر
لَا غِنَى كَالْعَقْلِ، وَ لَا فَقْرَ كَالْجَهْلِ، وَ لَا مِيرَاثَ كَالْأَدَبِ، وَ لَا ظَهِيرَ كَالْمُشَاوَرَةِ.

امام(عليه السلام) فرمود: هيچ ثروتى چون عقل، و هيچ فقرى چون نادانى نيست. هيچ ارثى چون ادب، و هيچ پشتيبانى چون مشورت نيست.