۰

حق عائله‌مندی در فیش حقوقی زنان معلم مجرد حذف مي شود

تاریخ انتشار
سه شنبه ۹ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۴۶
حقی که با وجود استفساریه مجلس مبنی بر لزوم اجرای آن برای زنان مجرد، به دلایلی مبهمی با رای دیوان عدالت اداری ابطال شده است. این در حالیست که بر اساس گزارش‌ها نیمی از یک میلیون کارمند زن دولت در وزارت آموزش و پرورش مشغول به کار هستند و آنچنان که فعالان صنفی می‌گویند، جمع زیادی از این معلمان را زنان معلم مجرد تشکیل می‌دهند و وجود تفسیرهای متفاوت از این قوانین ، آنان را در وضعیت بیم و امید قرار می‌دهد. فعالان صنفی معتقدند حذف حق عائله‌مندی، با وجود حداقلی بودن آن، وضعیت زنان معلم مجرد را که در وضعیت نابرابر شغلی در بازار کار ایران قرار دارند با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.

اعتراض به حذف حق عائله مندی، دفاع از حداقل‌ها
چنان که گزارش‌ها نشان می‌دهد حدود 60 درصد کارمندان آموزش و پرورش را زنان تشکیل می‌دهند. شاید به همین دلیل، برخی این وزارتخانه را « وزارتخانه زنان» می‌دانند. به گونه‌ای که بارها بحث تعیین وزیر زن برای این وزارتخانه نیز خبرساز شد. اما با وجود برخورداری از این نسبت بالای جنسیتی در ساختار شغلی آموزش و پرورش، دریافت دستمزدهای حداقلی، تبعیض‌های شغلی و عدم حمایت‌های اجتماعی از جمله مشکلات و چالش‌های ادامه دار زنان معلم است. در چند روز گذشته و همزمان با راه اندازی چالش « نه به فیش و احکام حقوقی» ، جمعی از زنان معلم در گروههای مجازی به حذف حق عائله مندی زنان مجرد از فیش های حقوقی اعتراض کردند. مزایایی که گرچه متناسب با مخارج زندگی نبود اما به گفته بسیاری از معلمان زن، روزنه کوچکی بود که با وجود شرایط سخت شغلی و دستمزدهای حداقلی، همچنان ادامه مسیر را برای آنها ممکن می‌کرد.
ماجرای پرداخت حق عائله‌مندی به دختران مجرد به بند 4 ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال 86 برمی‌گردد. به استناد این ماده : « کارمندان زن شاغل و بازنشسته و وظیفه بگیر مشمول این قانون که دارای همسر نبوده و یا همسر آنان معلول و یا از کارافتاده کلی بوده و یا خود به تنهایی متکفل مخارج فرزندان هستند از مزایای کمک هزینه عائله‌مندی موضوع این بند بهره‌مند می‌شوند.» 
موضوع دختران بدون همسر که در این مصوبه به آن اشاره شده، بحث مشمول بودن دختران مجرد شاغل به موضوع این بند را مطرح کرد که با استفساریه مجلس در سال 90 ، به این سوال نیز پاسخ داده شد. چنان که مژگان باقری معلم و فعال صنفی فرهنگیان در گفتگو با خبرآنلاین می‌گوید: پاسخ استفساریه مجلس در ارتباط با این پرسش که آیا کارمندان زن شاغل و بازنشسته و وظیفه بگیر مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386.7.8 که دارای همسر نبوده و یا همسر آنان معلول و یا از کار افتاده است و یا خود به تنهایی متکفل مخارج فرزندان هستند از مزایای کمک هزینه عائله مندی و اولاد موضوع بند (4) ماده (68) قانون مذکور نیز برخوردار می‌شوند یا خیر؟ این بود: « بلی، از مزایای کمک هزینه عائله‌مندی و اولاد نیز برخوردار می‌شوند.»
او اضافه می‌کند: این تفسیر در جلسه علنی هجده بهمن ماه 1390 مجلس شورای اسلامی تصویب شد و سپس به تأیید شورای نگهبان رسید و بنابریان لازم‌الاجرا شد. به استناد این استفساریه ، بخش‌نامه‌هایی صادر شد و دختران مجرد بدون سابقه ازدواج هم از مزایای عائله‌مندی از فروردین 92 بهره‌مند شدند تا اینکه بعد از عدم اجرای یکی از این بخشنامه‌ها در دیوان عدالت اداری شکایتی صورت گرفت و 8 آذر سال 96 دیوان عدالت اداری نظر خود را در این خصوص اعلام کرد.
کد مطلب : ۱۴۱۴۳۳
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

کلام امیر
لَا غِنَى كَالْعَقْلِ، وَ لَا فَقْرَ كَالْجَهْلِ، وَ لَا مِيرَاثَ كَالْأَدَبِ، وَ لَا ظَهِيرَ كَالْمُشَاوَرَةِ.

امام(عليه السلام) فرمود: هيچ ثروتى چون عقل، و هيچ فقرى چون نادانى نيست. هيچ ارثى چون ادب، و هيچ پشتيبانى چون مشورت نيست.