۰

معاون فضای مجازی بسیج : تلفن همراه از ابزار های جنگ نرم است

تاریخ انتشار
چهارشنبه ۱۷ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۱۴

معاون فضای مجازی بسیج کشور و عضو کمیته بین المللی شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه ابزار جنگ نرم به حریم خانواده حمله می کند، گفت: اکنون فضای مجازی به عنوان ابزاری برای جنگ نرم استفاده می شود و خانواده حریم نبرد جنگ نرم است.روح الله مومن نسب در نشست «آسیب شناسی فضای مجازی برای خانواده ها» اظهار کرد : جنگ نرم در یک جمله یعنی ایجاد تردید در دل ها و ذهن های افراد یک خانواده و در بعد وسیع تر افراد جامعه که نتیجه ای جز سقوط و تباهی ندارد

وی دراین نشست که با هدف شناسایی آسیب های فضای مجازی و ارائه راهکارهای کاربردی برای کنترل و کاهش آسیب ها، توسط بخش کمیته خانواده نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد، با اشاره به مشکلات و آسیب هایی که به دلیل بی اطلاعی افراد از سوء استفاده های فضای مجازی گریبان گیر خانواده ها می شود، راهکارهای مواجهه با این بعد از زندگی افراد را بیان کرد.بیست و سومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم تا 23 تیرماه همزمان با 27 ماه مبارک رمضان در باغ موزه دفاع مقدس دایر است .

لزوم شناسایی ابعاد فضای مجازی

مومن نسب با اشاره به لزوم آشنایی کاربران با ابعاد مختلف فضای مجازی گفت: فضای مجازی بعد دیگری از زندگی حقیقی افراد را به خود اختصاص داده است. غربی ها به این بعد از زندگی شان، زندگی دوم می گویند. همه ابعاد زندگی حقیقی در فضای مجازی تعریف شده است که باید آنها را بشناسیم. همان طور که در زندگی حقیقی با مباحث تجارت و اقتصاد در ارتباط هستیم، در فضای مجازی هم مفاهیمی چون تجارت الکترونیک یا اقتصاد مجازی، هویت مجازی، فرهنگ مجازی، زمین مجازی و... مطرح شده است.

وی افزود: در واقع هر بعد دیگری از زندگی افراد، فضای مجازی نامیده می شود که ما در جمهوری اسلامی هم این تعریف را پذیرفته ایم. اسفند سال 1390 مقام معظم رهبری تشکیل شورای عالی فضای مجازی را تصویب کردند. بسیاری از مسئولان کشور عضو شورای عالی فضای مجازی هستند، چون فضای مجازی درست مشابه فضای حقیقی ان قدر تنوع دارد که همه نهادهای کشور باید برای اداره و رهبری آن بسیج شوند تا حاکمیت جمهوری اسلامی در فضای مجازی تعریف شود.

ابزارهای جنگ نرم

مومن نسب نبود ممنوعیت برای ورود کودکان به فضای مجازی را مهم ترین زمینه بروز آسیب های اجتماعی دانست و در این باره گفت: ابزارهای جنگ نرم که به کانون خانواده آسیب می رسانند تنوع بسیاری دارند.

«نسل جدید گوشی های تلفن همراه، تبلت ها، کامپیوتر، انواع بازیها و کنسول های بازی از جمله پرکاربردترین ابزارهای جنگ نرم هستند. شبکه های اجتماعی از جمله یوتیوب و توییتر گروه دیگری از ابزارهای جنگ نرم محسوب می شوند. »

وی ادامه داد : همچنین رسانه های تعاملی بیماری های فراگیری هستند که به افراد و کانون خانواده آسیب جدی وارد می کنند. مهم ترین آسیبی که رسانه های تعاملی مانند فیسبوک به جامعه وارد می کنند به این دلیل است که در کشور ما عضویت در این فضاها محدودیت سنی ندارد. در حالی که در سال 1936 در آمریکا قانونی برای حمایت از کودکان در فضای مجازی تصویب شده است. اگر در آمریکا خانواده ای اجازه بدهد فرزند زیر 18 سال وارد هر شبکه اجتماعی بشود، دادگاه به دلیل عدم صلاحیت والدین سرپرستی آن بچه را از خانواده می گیرد. اما می بینیم که در کشور ما حتی کودکان و نوجوانان هم به راحتی به این فضاها دسترسی دارند.»

 ویژگی های اینترنت

عضو کمیته بین المللی شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه اینترنت سالم باید چهار ویژگی کلی داشته باشد، اظهار داشت: ه این چهار ویژگی در قانون ما مطرح شده اما اجرا نشده است. ویژگی اول این است که اینترنت باید سالم باشد. اما آمارها نشان می دهد که 89 درصد از محتوای شبکه های تلفن همراه و اطلاعات دریافتی و ارسالی غیر اخلاقی است.

وی ادامه داد: ویژگی دوم این است که سرعت اینترنت براساس قانون باید بالا باشد. یعنی اینترنت با سرعت بالا باید در خدمت محتوای سالم باشد. اما واقعیت این است که در حال حاضر اینترنت سرعت مطلوب را ندارد چون با واسطه خریداری می کنیم و با همین سرعت نامطلوب در اختیار محتوای ناسالم است.

از نظر مومن نسب، ویژگی سوم این است که اینترنت باید امن باشد که به گفته وی بر اساس آمارها در یک ماه 14 میلیارد بسته اطلاعاتی از ایرانی ها سرقت شده که در دنیا بی سابقه است. این آمار نشان می دهد که ایران ناامن ترین فضای اینترنتی را از لحاظ امنیت دارد.

«چهارمین ویژگی این است که اینترنت باید ارزان باشد. اما واقعیت این است که قیمت اینترنت ما 2 هزار برابر حد معمول است. تنها با کنترل و قانونمند کردن این چهار ویژگی می تواینم از مزایای یک اینترنت سالم بهره مند شویم. ما اولین کشور خاورمیانه بودیم که اینترنت را دریافت کردیم ولی به مرور زمان هرچه اینترنت پیشرفت کرد ما به عقب برگشتیم. چون نتوانستیم تولید کننده باشیم و در فضای مجازی حاکمیت خودمان را پیدا کنیم.»

آسیب های فضای مجازی

معاون فضای مجازی بسیج کشور در ادامه به آسیب های اینترنت ناسالم اشاره کرد و گفت: آسیب های فضای مجازی و اینترنت ناسالم را می توان از لحاظ روانی، فکری و فرهنگی بررسی کرد. این آسیب ها در 3 مرحله تسخیر افکار و اذهان، تسخیر دل و تغییر رفتار مشاهده می شود. تاثیرات این مراحل در قالب استرس، تنوع طلبی، تاثیر پذیری احساسی و جنسی، ترورهای هسته ای، طلاق های عاطفی، چند شریک گزینی، افت تحصیلی، دروغ و شایعه پراکنی و... ظاهر می شود. از بین تاثیرات شناخته شده، چند گزینه، بیشترین آسیب را به کانون خانواده تحمیل می کند تا آنجا که نتایج آمارها نشان می دهد 68 درصد از طلاق های ثبت شده در 150 کشور دنیا به دلیل ارتباط یکی از طرفین با جنس مخالف در شبکه های موبایلی اتفاق افتاده است.

لزوم آگاهی خانواده ها با فضاهای مجازی و اینترنت

وی با بیان اینکه خانواده ها باید با فضای مجازی آشنا باشند ، تاکید کرد: درباره آگاهی و افزایش اطلاعات خانواده ها از فضاهای مجازی باید چند نکته را در نظر گرفت. مهم ترین نکته این است که دولت، خانواده ها را در آشنایی و مواجهه با فضای مجازی تنها نمی گذارد. دولت ورود می کند و برای خانواده ها بسته های محتوایی تولید می کند. مثل اینترنت خانواده پسند ، اینترنت ویژه کودک، اینترنت دانش آموزی و... که فضا را برای کاربر تعریف می کند.در کشور ما هنوز چنین اتفاقی نیفتاده است. 

به گفته مومن نسب افراد در همه رده های سنی به محتوای اینترنت دسترسی دارند. یک سایت با محتوای تعریف شده برای کودک 5 ساله تا سالمند 60 ساله قبال دسترس و یا برای هر دو فیلتر است . پدر و مادر به تنهایی نمی توانند همه مباحث و زوایای مربوط به دنیای مجازی را مطالعه کنند. به همین دلیل است که در همه کشورهای جهان نهادهایی برای شناسایی، مطالعه و بررسی فضاهای مجازی تشکیل می شود. این نهادها با ارزیابی فضاهای مجازی، اطلاعات کلی درباره محدودیت سنی، مزایا و معایب فضاهای جدید را بازگو می کنند.

فاصله گرفتن اعضای خانواده

مومن نسب در پایان نشست فاصله گرفتن اعضای خانواده از یکدیگر را مهم ترین آفت فضای مجازی عنوان کرد .

وی گفت : فضاهای مجازی موجب فاصله گرفتن افراد و اعضای خانواده از یکدیگر شده اند. در گذشته وقتی اعضای خانواده با یکدیگر مشاجره و یا قهر می کردند به اقوام و آشنایان پناه می بردند که خیر و صلاح آنها را می خواستند. اما از زمانی که فضاهای مجازی وارد حریم خانواده شده است بعد از هر مشاجره کوچک، اعضای خانواده به دوستی های بی پایه و اساس فضای مجازی پناه می برند و این پناهندگی نقطه آغاز مشکلات جبران ناپذیر است. برای جلوگیری از بروز آسیب های اجتماعی باید تا حد امکان ورود و وقت گذرانی در فضاهای مجازی را محدود کرد.
مرجع : ایرنا
کد مطلب : ۴۹۴۴۳
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

کلام امیر
لَا غِنَى كَالْعَقْلِ، وَ لَا فَقْرَ كَالْجَهْلِ، وَ لَا مِيرَاثَ كَالْأَدَبِ، وَ لَا ظَهِيرَ كَالْمُشَاوَرَةِ.

امام(عليه السلام) فرمود: هيچ ثروتى چون عقل، و هيچ فقرى چون نادانى نيست. هيچ ارثى چون ادب، و هيچ پشتيبانى چون مشورت نيست.