۷

برد، برد؟!

تاریخ انتشار
جمعه ۱۴ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۲۴
برد، برد؟!
قضاوت درباره رسيدن به نتيجه برد_ برد خيلي زود است اما قطعا بازندگان بزرگ را مي توان با يقين نام برد: اسرائيل و عربستان سعودي


ساختار تحريم ها برگشت پذير باقي مي ماند اما طبق كدام مكانيزم دوسوم سانتريفيوژهاي حذف شده و راكتور بازطراحي شده اراك و تغيير كاربري فردو مي تواند در توازن ضروري و در صورت نقض تعهدات غرب، مي تواند برگشت پذير باشد....چشم انداز بعد از خاتمه مدت توافق چگونه تعريف مي شود و بر چه مبنايي ايران به عنوان عضو عادي ان پي تي به وضعيت نرمال بازخواهد گشت....اينها شامل ده ها سوالات جزيي تر مي شود كه در بيانيه صحبتي از انها هرچند كلي به ميان نيامد و موجب نگراني است.


نسبت به متوازن نبودن توافق، بي قيد و شرط با موافقم..... در حاليكه در خواست هاي مربوط به تضمين هاي امنيتي كنار گذاشته شد، حداقل انتظار عبارت بود از متوازن كردن محدوديت فعاليت هاي هسته اي و نظارت هاي گسترده با اطمينان نسبت لغو كامل و يكجاي همه تحريم ها بود كه متاسفانه وجود ندارد.


جناب ظريف از توازن در كنفرانس مطبوعاتي نيز صحبت كرد اما معلوم نيست چگونه اين توازن قرار است بدست بيايد در حاليكه هيچكدام از تعهدات ايران به محض اجراي ان، برگشت پذير نيستند. ايا اين نقيصه دليل خوش بيني اقاي ظريف نسبت به امكان تقلب از جانب طرف مقابل ( از روي ناچاري) نبوده است؟ ....فكر مي كنم مسئله تقلب در طرف ايراني بيش از اندازه دست كم گرفته شده است


لغو تحريم ها مربوط به فعاليت هاي هسته اي است نه همه تحريم ها....همان تحريم هاي مربوط به executive order ها هم كه اصطلاحا از جانب كنگره codified by law شده است تنها با تصويب كنگره قابل لغو است ( توجه داريم كه اين تحريم ها با تحريم هاي مختص كنگره هم تفاوت دارد و همينطور با ان دسته از دستورات اجرايي كه صرفا با دستور رئييس جمهور لغو مي شوند) رئيس جمهور مي تواند اين نوع تحريم ها را موقتا تعليق كند. لغو انها تصويب كنگره را لازم دارد. تحريم هاي بانكي و پتروشيمي و بخشي از تحريم نفتي جز اين نوع تحريم هاست. بنابراين لغو انها بسيار دشوار است.


بنابراین هرچند بسیاری از جزییات ابهام دارد لیکن مطالب زیر را می شود فهمید:

۱- غنی سازی واقعی ایران تقریبا متوقف شده و تعداد ۱۹۰۰۰ هزار سانتریفیوژ به حدود ۶۰۰۰ تا کاهش و آنهم از نوع عقب افتاده خواهد بود. بنابراین کاهش بیش از دوسوم ظرفیت غنی سازی را پذیرفته ایم.
۲- بیش از ۹۰ درصد ذخایر اورانیوم ایران نابود شده و از ۸۵۰۰ کیلو به ۳۰۰ کیلو کاهش خواهد یافت.
۳-مرکز فوق پیشرفته فردو رسما تعطیل و فقط به مرکزی براى مطالعه و پژوهش تبدیل خواهد شد.
۴-ایران به مدت ۱۵ سال حق ساخت نیروگاه و مرکز هسته ای جدید را ندارد.
۵-رآکتور آب سنگین اراک بطور کامل تغییر ماهیت داده و با طراحی و نظارت امریکا به مجموعه ای جدید بدل خواهد شد. (که از مطالب ارائه شده معلوم نیست چه چیزی خواهد بود)
۶- آمریکا و غرب برای اولین بار حق انرژی هسته ای صلح آمیز ایران را به رسمیت شناخته اند.
۷-امریکا تحریم های هسته ای را تا هنگام اطمینان به عدم انحراف برنامه هسته‌ای ایران‌بسوی فعالیتهای نظامی اجرا و در صورت اطمینان متوقف میکند. (توجه کنید ما سالهاست که نتوانسته ایم این موضوع را به امریکا اثبات کنیم!)
۸-تحریم های مرتبط با حقوق بشر و حمایت از تروریسم که بدنه اصلی تحریم های آمریکا ست ربطی به این توافق نداشته لذا نه متوقف و نه لغو خواهد شد.
۹-تحریم های بانکی، بیمه ای و... اتحادیه اروپا و شورای امنیت بعد از اطمینان از انجام تعهدات ایران لغو می شوند.
۱۰- از فحوای اظهارات وزیر خارجه کشورمان و وزیر خارجه آمریکا می توان فهمید که توافق احتمالا دو مرحله ای شده و ماراتن جدیدی تا ۱۱ تیرماه برای تنظیم متن اصلی درپیش است.

تکرار می کنم که اینها فعلا برداشت هاییست پیش از این که اصل متن منتشر شود. اصل ماجرا که توازن توافقات است مبهم است. چون واقعا نمی دانیم غرب و امریکا به چه کیفیتی تحریم ها را کنار خواهند زد ضمن اینکه کل تحریم هایی که احتمالا لغو شوند در برابر معماری اصلی تحریم ها ناچیزند و همچنان استراتژی اصلی ایران اقتصاد مقاومتی خواهد بود.

منطقه خاورمیانه دستخوش تحولات بزرگی است به خصوص منازعات یمن و عربستان؛ بعید است دیپلماسی امریکایی بخواهد با یک توافق برد-برد خیال ایران را از مساله بغرنج هسته ای راحت کند تا ایران به اهداف منطقه ایش بپردازد . به عبارتی حدس غالب این است که آمریکا بخشی از مذاکرات را به مباحث دفاعی و منطقه ای ایران خواهد کشاند...

به تیم سخت کوش مذاکره کننده خسته نباشید می گوییم.



پانویس تعادل: جهت اطلاع از نظر حقوقي هنوز توافقي انجام نگرفته است و این صحبت‌ها تنها یک بيانيه بوده است. بیانیه یعنی موارد مورد بحث و انتظار طرفين. چون در صورتي كه به مردم خبر توافق داده شود يعني بر خلاف نظر رهبري انتقال افتاده يعني توافق دو مرحله اي، اين در صورتي هست كه هيچ چيز امضا نشده است.




 
کد مطلب : ۳۴۱۰۹
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

کلام امیر
لَا غِنَى كَالْعَقْلِ، وَ لَا فَقْرَ كَالْجَهْلِ، وَ لَا مِيرَاثَ كَالْأَدَبِ، وَ لَا ظَهِيرَ كَالْمُشَاوَرَةِ.

امام(عليه السلام) فرمود: هيچ ثروتى چون عقل، و هيچ فقرى چون نادانى نيست. هيچ ارثى چون ادب، و هيچ پشتيبانى چون مشورت نيست.