۱

۱۲ ساعت کار روزانه در ازای ۴۰۰ هزار تومان

تاریخ انتشار
شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۲۱:۱۰
۱۲ ساعت کار روزانه در ازای ۴۰۰ هزار تومان
در گزارشی پای صحبت های افراد مختلفی نشستیم و به بررسی این موضوع پرداخته ایم که چه ارتباطی بین اشتغال بانوان با حقوق پایین و بیکاری آقایان وجود دارد.

شاید این روزها کمتر خانواده ای در کشور باشد که به طریقی با مشکل بیکاری  درگیر نباشد.آقایان تحصیل کرده و گاهی بدون تحصیلات دانشگاهی، بانوان جوان و در موارد بسیاری سرپرست خانواده در کشور از گروه های هستند که با مشکل بیکاری گسترده مواجه هستند. 

کابوس تلخ بیکاری

قصه تکراری مشکلات کار و کارگری حکایت تلخی است که این روزها از دل جوانان زبانه می کشد و هراس از کابوس تلخی به نام بیکاری در ذهن جوانان باقی مانده است.

بخشی از دلهره آقایان جویای کار از آنجایی سر چشمه می گیرد که صفحات روزنامه ها و سایت های اخبار استخدام پر از آگهی های استخدام برای بانوان است.

ارزان بودن قیمت تمام شده ایجاد شغل برای بانوان و سهم بالای بانوان سرپرست خانوار که چاره ای جز اشتغال به هر قیمت ندارند؛ از دلایل اصلی این شرایط است.

کارفرمایانی که به دنبال نیروی کم توقع هستند

یک خانم ۲۸ ساله که به عنوان نیروی شرکتی در یکی از ادارات دولتی مشغول به کار است در گفتگو یا خبرنگار ائل پرس بیان کرد: یکی از مشکلات اساسی جوانان که ریشه در تمامی مشکلات آنها دارد اشتغال است؛ اکثر سازمان ها و ادرارات به بخش خصوصی واگذار شده اند و جوانان باید به صورت روزمزد و قراردادی ساعات جوانی خود را در این ادارات بگذرانند، این در حالیست که این ادارات از بیمه کردن و نگه داشتن نیروهای خود به مدت طولانی خودداری می کنند و دلیل اصلی اینکه کارفرمایان به استخدام نیروی کار آقا تمایل ندارند؛ این است که می دانند آقایان در مقابل بی عدالتی آنها عکس العمل نشان خواهند داد.

وی استفاده از بانوان به عنوان نیروی کار با دستمزد کمتر را یک خیانت به حقوق زنان دانسته و می افزاید: متاسفانه برخی از بانوان شاغل خودشان هم این موضوع را قبول کرده اند.

کارگری که ۱۲ ساعت کار می کند اما امنیت شغلی ندارد

یکی از شاغلان در واحد بسته بندی یکی از کارخانه های تولید مواد غذایی به خبرنگار ائل پرس گفت: وقتی حرف از نان آوردن به خانه می شود، نا خود آگاه همه اسم مرد را به میان می آورند در حالی که این روزها بانوان کار کردن را برای آقایان سخت کرده اند.

وی بیان کرد: این انصاف نیست وقتی من روزانه ۱۲ ساعت به سختی در کارخانه کار می کنم تا بلکه حقوق مکفی دریافت کنم، همان کار را یک خانم با حقوق کم هم انجام می دهد و طبیعتا در این شرایط کارفرما با اخراج من یک نیروی کار خانم را به کار خواهد گرفت.

آیا کسی که ۴۰۰ هزار تومان در ماه درآمد دارد؛ می تواند زندگی خود را اداره کند؟

بازاریاب یکی از شرکت های نمایندگی لامپ نیز  در گفتگو با خبرنگار ائل پرس در خصوص مشکلات اشتغال و بیکاری اظهار داشت: کشور ما منابع زیادی اعم از نفت و گاز و معدن دارد، چرا باید جوان این مملکت راضی به کار با ۴۰۰ هزار تومن شود؟مگر با این پول می شود تا سر ماه از عهده کرایه خانه و پوشاک و خوراک دو نفر بر آمد؟

این جوان ۳۲ ساله گفت: من بعد از ۴ سال درس خواندن و ۲ سال خدمت سربازی نتوانستم شغلی برای خودم انتخاب کنم چرا که با جابجایی جایگاه های مرد و زن، فرصت های شغلی از من گرفته شده است.

یک دلیل قانع کننده: چرخ زندگی متاهلی با درآمد یک نفر نمی چرخد

اقای م-ک کارمند یکی از دستگاه های دولتی  با اشاره به شرایط اقتصادی جامعه در گفتگو با خبرنگار ائل پرس گفت: کسی نمیتواند بگوید بانوان نباید کار کنند، چرا که ما در جامعه ای زندگی می کنیم که قیمت ها هر روز با روز دیگر متفاوت است، برای یک زندگی ساده هم مرد و هم زن باید کار کند در غیر این صورت زندگی با مشکل مواجه می شود.

وی افزود: مباحث بازار کار نه تنها گاها به  بنیان خانواده اسیب می رساند بلکه اشتغال بانوان با انجام کارهای مردانه باعث می شود که کار کردن برای آقایان سخت شود در صورتی که در این جایگاه شغلی،کارفرما موظف به پرداخت حقوق بیشتر است در حالی که با حضور و راضی بودن بانوان به انجام کارهای سخت و مردانه با حقوق ارزان ،عرصه را برای اشتغال آقایان تنگ می کند. 

ارتباط مستقیم ادامه تحصیل بانوان و وضعیت بازار کار

خانم جواد پور،منشی یکی از کلینک های پزشکی در گفتگو با خبرنگار ائل پرس گفت: من ۴ سال در این مجموعه مشغول به کارم، با اینکه میدانم نسبت به کارایی خودم حقوق کمتری میگیرم  اما با توجه به اینکه میتوانم برای پول خودم برنامه ریزی کنم ،به هیچکس،حتی خانواده ام اجازه دخالت و ممانعت در مورد اشتغالم را نمی دهم.

این خانم ۲۵ ساله گفت: جامعه ما بر خلاف جوامع دیگر به جای اینکه از ادامه تحصیل افراد بدون توجه به نیازهای بازار کار جلوگیری کند، هر روز برای یک موسسه آموزشی مجوز صادر می کند در حالی که کسی باید بگوید: به جای مدرک دادن، فکری به حال مدرک به دستان کنید جوانها بیشتر از مدرک به پول نیاز دارند توقع ها زمانی بالا رفت که دانشگاه ها برای پذیرش بانوان محدودیتی قائل نشدند .

کارشناسان چه می گویند؟

سعید غریب خواجه ، دکترای جامعه شناسی در خصوص مشکلات اشتغال زنان در محیط های اجتماعی در گفتگو با خبرنگار ائل پرس گفت: با توجه به تغییرات اجتماعی، جامعه گاهی تغیراتی به ساختار خود می دهد که در تکاپوی این تغیرات، اشتغال در صدر این تغیرات قرار گرفت.

این عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی بیان کرد: با توجه به تغیراتی که در اجتماع کنونی رخ داده است، اشتغال بانوان هم بعد منفی و هم بعد مثبت به همراه خود دارد یکی از نقاط قوت در خصوص اشتغال  بانوان افزایش سطح پزشکی، نظام آموزش و آموزش عالی و مدیریتی تاثیرات مثبت خود را گذاشته است اما باید با آسیب شناسی های دقیق، مانع از صدمه رسیدن به بنیان و اساس خانواده شویم.

وقتی حقوق خود را فدای حضور اجتماعی می کنیم

مدیر گروه جامعه شناسی پژوهشکده توسعه و برنامه ریزی با اشاره به تاثیر اشتغال بانوان با حقوق کم به اشتغال آقایان افزود: در هر جامعه ای نظام کارگری و کارفرمایی حاکم است و گاها کارفرما به دنبال حداکثر سود با حداقل امکانات می باشد که بعضا بانوان با رضایت به گرفتن حقوق کم،به کارهای سخت تن می دهند و مطمعنا هیچ کارفرمایی از این شرایط اعتراضی نمی کند. 
غریب خواجه اظهار داشت: بخش خصوصی کشور ما با توجه به منفعت خود، به دنبال استفاده از افراد با درخواست حقوق کم هستند اما برخی از بانوان حقوق کم را فدای حضور اجتماعی می کنند.

راه حلی به نام خوداشتغالی

این کارشناس جامعه شناسی بیان نمود: بزرگترین آسیب در این موضوع به مسئله قوانین و قانون گذاری ما برمی گردد و به صراحت می توان گفت ما در این حوزه کم کاری هایی داشتیم و مشکل دیگر اینگونه بیان می شود که نظام آموزشی فرصت های تحصیلی و شغلی آقایان و بانوان را با هم برابر کرده است به طوری که ۶۵ درصد از ورودی های دانشگاه ها را بانوان تشکیل می دهند با توجه به اینکه بعد از فارغ التحصیلی انتظار اشتغال در آنها وجود دارد ولیکن هیچ شغلی برای آنها در نظر گرفته نشده است.
وقتی هیچ زمینه ای برای خویش فرمایی برای فارغ التحصیلان خانم در دسترس نیست بالاجبار در شرکت ها و کارهای دیگر مشغول به کار می شوند ولی در بین بانوان با تحصیلات پایینتر این مشکل و توقع به صورت چشمگیری پایین است.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی با اشاره به نقش زن در جامعه اسلامی بیان کرد: در دین اسلام هیچ ممنوعیتی در خصوص فعالیت بانوان وجود نداد ولیکن باید کاری کرد که این فعالیت بیرون از خانه آسیبی به اساس خانه و خانواده وارد نسازد.
وی گفت:ما نیاز به اصلاح قوانین داریم چرا که  کاهش ساعت کاری بانوان می تواند امری صحیحی در بهبود این شرایط باشد.
با توجه به اینکه اکثر بانوان شاغل، در کنار اشتغال در بخش های خصوصی، در بخش های دولتی نیز مشغول به کار می باشد که دراین صورت با همکاری دولت در امر کاهش ساعت کاری بانوان؛ مصونیت بنیان خانواده از حالت شعاری به تحقق نزدیک می کند.

این حقیقت دارد که با اشتغال بانوان بنیان خانواده زیر سوال رفته است اما باید قوانین را اصلاح کرده و در بخش کارکردهای خانواده باید نوع نگرشمان را تغییر دهیم.

غریب خواجه بیان کرد:صرفا با حضور زن در خانه، خانواده از اسیب ها محفوظ نخواهند ماند. ما در اجتماع آسیب های جدی تری مانند ماهواره ،شبکه های اجتماعی و اینترنت داریم که باعث تخریب بنیان خانواده می شود.
وی به نقش زن در مدیریت خانواده اشاره کرد و گفت: فرهنگ سازی و درس گرفتن از آموزه های دینی در مسائه اشتغال با در نظر گرفتن پیشنهادات کارشناسان متخصص و جامعه شناسان، بایداین فرهنگ را با آموزش، اگاه سازی ،به مردم و جامعه اجتماعی برسانیم.

کارفرمایانی که به دنبال جذب خانمها هستند

بهزاد روحانی، مسئول کاریابی به کار در تبریز در گفتگو با خبرنگار ائل پرس در خصوص علت سوق پیدا کردن بانوان به اشتغال با شرایط کاری و حقوق مزایای کم گفت:با توجه به اینکه کارفرمایان تمایل به استخدام همکار خانم،علت اصلی این موضوع بی ادعا بودن بانوان در مورد اخذ حقوق ومزایای شغل مورد نظر هستند از این رو هیچ کارفرمایی برای استخدام نیروی کار آقا اقدام نمی کند.

وی اظهار داشت: بانوان بزرگترین علتی که به دنبال کار هستند نهایتا خرید وسایل مورد نیازشان است ولی آقایان با اهداف بزرگتری همانند خرید خانه و ماشین و امکانات رفاهی است و با دیدن حقوق کم در تکاپوی پیدا کردن شغل دوم و برخورد با بی اهمیتی در مورد مزایای خود با کارفرما دارد از این سو کارفرمایان تمایلی به استخدام نیروی کار آقا ندارند.

روحانی گفت: در آمار کاریابی ها بانوان نسبت به آقایان بیشتر به نظر می رسد در حالی که میزان تقاضای شغلی در آقایان بیشتر است و چون در اجتماع اشتغال زن به صورت محدود از نظر محیط و نوع کار بیشتر به چشم می خورد بانوان با مراجعه به کاریابی ها تقاضای کار می کنند ولی آقایان به راحتی می توانند شغلی به دست بیاورند.
این مسئول کاریابی تصریح کرد: درمدت چند سال اخیر میزان تحصیلات متقاضیان شغل بالای فوق دیپلم هستند و نمی توان اعتراض آنها را نادیده گرفت چرا که آنها به امید اشتغال ادامه تحصیل داده اند و به دنبال کار مرتبط با رشته تحصیلی شان هستند.

وی در پایان افزایش روز افزون موسسات آموزشی و دانشگاه ها تاکید کرد و گفت : موسسات آموزشی باید در جهت ارتقای سطح مهارت های تخصصی دانشجویان فعالیت کنند چرا که برخی از متقاضیان کار فارغ التحصیل حتی از جزئی ترین مطالب درسی خود نیز اطلاعاتی ندارد ولی با مدرک لیسانس و یا بالاتر به دنبال کار با درآمد بالا هستند.

زندگی را فدای اثبات خودمان نکنیم

گاهی تغیرات اجتماعی ساخته دست بشر است، بشری که ندانسته دست به کارهایی میزند که سالها بعد به هر نحوی تاوان اشتباهات خود را میدهد.حضور زن در اجتماع را تکذیب نه،  تشویق باید کرد اما حضور به شرطی که به اجتماع و خانواده خود آسیب نرساند.
شاید بانوان گاهی فقط به فکر نقش گیری و اثبات خود باشند ولیکن همیشه این شرایط فراهم نخواهد شد و گاها جایگاه اصلی خود یعنی مادر بودن، همسر بودن و دختر بودنش را به خاطر حضور در اجتماع فراموش کند.
بزرگترین اتفاقات از آنجایی شروع می شود که انسان در قالبی جای گیرد که جایگاه او نیست و این جابه جایی مشکلات بسیاری به همراه می آورد
افزایش سطح توقع بانوان با داشتن مدرک تحصیلی بالا این اجازه را به زن می دهد که در مقابل نیاز های جزئی مجبور به کار در شغل هایی می شوند که در شان آنها نیست و با حقوق کم و ساعت کاری بالا کار می کنند در حالی که این دغدغه در آقایان باید بیشتر از بانوان باشد.

مرجع : ائل پرس
کد مطلب : ۱۳۰
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

کلام امیر
لَا غِنَى كَالْعَقْلِ، وَ لَا فَقْرَ كَالْجَهْلِ، وَ لَا مِيرَاثَ كَالْأَدَبِ، وَ لَا ظَهِيرَ كَالْمُشَاوَرَةِ.

امام(عليه السلام) فرمود: هيچ ثروتى چون عقل، و هيچ فقرى چون نادانى نيست. هيچ ارثى چون ادب، و هيچ پشتيبانى چون مشورت نيست.